Naleśniki zwykłe

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • olej roślinny do smażenia
  • Wykonanie:

    Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól.
    Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.

    Nadzienie z sera białego do naleśników:


    1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.

    Więcej opcji:


  • -smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni z cienkim dnem,
  • -można smażyć od razu, nie czekając 30 minut,
  • -można smarować czym tylko chcesz,
  • -naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony.


  • << przepisy